Białko pochodzenia roślinnego to zbiór protein, którego źródłem są rośliny,
zamiast zwierząt. Jest to dla nich wręcz doskonała alternatywa, wobec czego eksperci od żywienia zaznaczają, że jest to część optymalnie zbilansowanej diety,
szczególnie w przypadku wegetarian i wegan.
Czym jest białko pochodzenia roślinnego?
Białko pochodzenia roślinnego ma duże znaczenie dla ogólnego funkcjonowania organizmu. Zapewnia ono właściwy wzrost i jego regenerację. Białka zbudowane są z aminokwasów,
a te z pierwiastków, do jakich zaliczają się:
- węgiel,
- wodór,
- tlen,
- azot,
- fosfor.
Aminokwasy podzielone są na aminokwasy endogenne oraz egzogenne. Do endogennych zaliczają się takie, które organizm może wytworzyć samodzielnie. Drugie z kolei muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem. Wyróżnia się także białka pełnowartościowe oraz niepełnowartościowe. Dodatkowo, w białkach pochodzenia roślinnego można znaleźć tak zwane aminokwasy ograniczające, ograniczające syntezę białka ustrojowego, a więc wchłanianie i spożywanie białka dostarczanego wraz z pokarmem. Istnieje również białko wzorcowe, czyli optymalne białko dla organizmu ludzkiego,
którym jest białko jaja kurzego. Zawiera ono bowiem komplet niezbędnych dla organizmu aminokwasów endogennych, jak i egzogennych.
Białko roślinne jest podstawowym budulcem tkanki kostnej oraz masy mięśniowej. Dlatego jest niezbędne w trakcie gojenia się ran oraz wpływa wszechstronnie na regenerację organizmu. Spożywanie białka roślinnego reguluje procesy anaboliczne, co ma znaczenie
w trakcie redukcji masy ciała. Proteiny zawarte w tym rodzaju białka oddziałują bardzo dobrze na układ odpornościowy, przyczyniając się do zmniejszenia ilości infekcji
u konkretnej osoby.
Analizując rolę białka roślinnego w organizmie, należy wspomnieć o skutkach jego niedoboru. Zaliczają się do nich:
- spadek masy mięśniowej,
- ogólne osłabienie,
- zmęczenie,
- trudności w sferze zasypiania oraz odpoczynku,
- mniejsza odporność na infekcje,
- wahania nastroju,
- wypadanie włosów,
- kłopoty z cerą oraz z paznokciami.
Jakie są roślinne źródła białka?
Nasiona roślin strączkowych, do jakich wliczają się: bób, ciecierzyca, fasola, groch oraz soczewica. Do roślin strączkowych zaliczają się także orzeszki ziemne. W nasionach strączkowych białko roślinne występuje w bardzo dużej ilości, wobec czego ilość protein jest zbliżona do tych, które znajdują się w mięsie.
Soja i produkty sojowe. Znajduje się w niej aż 19 z 20 aminokwasów występujących również w mięsie. W soi i produktach z niej pochodzących znajduje się sporo witamin
z grupy B oraz kwas foliowy. Dlatego soja stanowi podstawą w sporządzaniu wielu dań
w kuchni wegańskiej.
Zboża, kasze i produkty zbożowe. Mają one wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu węglowodanów. Do najbardziej popularnych wyrobów w tej kategorii zaliczają się:
- otręby,
- makarony,
- ryż brązowy,
- ryż,
- kasza jaglana,
- kasza manna,
- kasza gryczana,
- makaron pełnoziarnisty,
- komosa ryżowa,
- chleb razowy.
Nasiona, pestki i orzechy. Często są dodatkiem do różnych dań, aniżeli wyrobem głównym. Stanowią doskonałe uzupełnienie codziennego zapotrzebowania na białko. Do najbardziej cennych produktów wliczają się orzechy, a zwłaszcza migdały i pistacje.
Seitan. Jest to roślinny zamiennik mięsa, składający się przede wszystkim z białka obecnego w zbożach, jakim jest gluten. Pozyskuje się go w wyniku wypłukania skrobi z mąki pszennej. Seitan znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni, ponieważ można go przygotować na wiele sposobów.